top of page

Дні парламенту на Волині

Оновлено: 8 серп. 2023 р.

23-25 лютого Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», за підтримки партнерів ГО «Інтерньюз-Україна» та громадянської мережі ОПОРА, провела на Волині низку заходів, присвячених висвітленню діяльності Верховної Ради України – Дні парламенту на Волині. Декілька сотень волинян стали учасниками тематичних онлайн-тренінгів, колоквіумів, квізів та дискусій із представниками уряду і парламенту.



Зокрема до Днів парламенту долучилися народні депутати України - Андрій Клочко, Ірина Констанкевич, Віталій Безгін, Дмитро Микиша, заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря, та голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. Онлайн-дискусія з ними зібрала понад 40 представників місцевих органів влади, депутатів та їх помічників. Учасники жваво обговорили проблеми повноважень і діяльності громад, а також побудови ефективної комунікації органів місцевого самоврядування, громадськості та народних депутатів України. Онлайн-дискусія стала також майданчиком для обміну досвідом виявлення проблем і побудови консенсусу щодо їх вирішення.

Для 100 місцевих вчителів Освітній Центр Верховної Ради України та ГО «Агенція розвитку освітньої політики» організували спеціальний колоквіум. Як влучно зазначили на початку обговорення, метою заходу стало «перевтілення» освітян в «амбасадорів» парламентської просвіти для школярів. Учасники поділилися власним досвідом проведення уроків щодо діяльності Верховної Ради України та розбирали конкретні ситуації з освітнього процесу.

Для більш ніж 300 волинських школярів Освітній центр Верховної Ради України провів онлайн-уроки, під час яких діти дізналися більше про роботу парламенту та народних депутатів України, а також про особливості законотворчої діяльності. Також наші партнери - Громадянська мережа ОПОРА – організували онлайн-квіз для студентів Волині, де учасники змогли потренуватись у знанні та логіці щодо діяльності українських парламентарів та виборів.

І це ще не все! Команда Програми РАДА провела ще два онлайн-тренінги «Парламентська громадянська просвіта» та «Участь громадськості в роботі парламенту та законотворчому процесі. Адвокація». Під час навчання представники органів місцевого самоврядування, регіональних НУО та ЗМІ дізналися більше про інструменти участі громадськості, можливість їх використання у законотворчому процесі та здійсненні контрольної функції парламенту. А помічники-консультанти народних депутатів та представники регіональних громадських організацій вивчали інструменти парламентської громадянської просвіти, функції Верховної Ради України, повноваження народного депутата України, інструменти для залучення громадян до роботи парламенту. Також, тренери Програми РАДА запропонували учасникам інноваційні засоби донесення знань та методи організації парламентської громадянської просвіти в округах.

Дні парламенту на Волині підтвердили необхідність залучення широкої громадськості із регіонів України до формування порядку денного діяльності ВР України та врахування ширшого кола думок для реалізації реформи Децентралізації, а також для вдосконалення законодавчого процесу. Планується, що до літа 2021 року Програма Рада підготує та проведе спільно із представниками ВР України, ще три такі Дні парламенту в регіонах.

8 переглядів0 коментарів
bottom of page