top of page

Медіація в магістерському стандарті 081 Право

На початку грудня відбувся всеукраїнський захід за участю цілого ряду правничих шкіл України, у тому числі юридичного факультету ВНУ імені Лесі Українки, присвячений виробленню спільних підходів до реалізації СК 8 – здатності застосовувати медіацію та інші правові інструменти альтернативного позасудового розгляду і вирішення правових спорів магістерського стандарту 081 Право.

Організаторами круглого столу виступили юридичний факультет ЧНУ імені Юрія Федьковича спільно з Чернівецькою, Харківською та Одеською регіональними радами реформ у сфері правосуддя Проєкту ЄС “PRAVO-JUSTICE”.

Необхідність проведення цього круглого столу була зумовлена набуттям чинності з 01.09.2020р. галузевим стандартом вищої освіти за спеціальністю 081 Право для другого (магістерського) рівня вищої освіти та часто дуже протилежним тлумаченням ролі, змісту та значення цього стандарту для фахової підготовки правників різними суб’єктами освітнього процесу.

Квінтесенція дискусій полягала у тому, що без здатності застосовувати медіацію та інші правові інструменти альтернативного позасудового розгляду та вирішення правових спорів правник не може бути справжнім фахівцем із застосування права.

Варто відмітити, що на юридичному факультеті ВНУ імені Лесі Українки для забезпечення формування вказаної компетентності освітньо-професійною програмою уже з цього навчального року передбачено викладання дисципліни “Медіація та віднове правосуддя”.

Круглий стіл став важливим кроком на шляху пілотної реалізації стандарту навчання правників на практиці.

35 переглядів0 коментарів
bottom of page